2023. július 23., vasárnap

Nimona vs. Nimona


Nimonával először képregény formájában találkoztam. Igazából webcomic formában, még amikor mindenki a tumblr-ön menőzött. 

Kb. 10 éve futottam először össze vele, mert mindenki erről beszélt, és vicces képekkel volt tele az említett közösségi média, szóval, mint igazi csordatag, ugrottam is a többiek után.

Ami először megfogott benne az a szokatlan rajzstílus volt. Nem a megszokott, letisztult kinézete volt neki. Inkább ilyen kicsit… kaotikusnak mondanám. De ettől csak még elragadóbbnak tűnt.

A szereplők is szerethetőek, arról pedig nem is beszélve, hogy középkori stílus keveredik a modern világ technológiájával. Lovagok és robotok egyszerre? Na menj már!

Szóval pár óra alatt kivégeztem az egészet, és ott ültem, hogy “Na, jó, akkor mégegyszer!”


És akkor jött a Netflix-es film.

Amiről nem is tudtam, hogy készülőben van.

Egy nap csak kaptam az értesítést, hogy van egy film, ami érdekelhet, és amikor megláttam a nevét, azonnal tudtam, hogy meg kell néznem!


Aztán megnéztem.


Hát… Én élveztem!


Az elején egy kicsit össze voltam zavarodva, mert nem emlékeztem, hogy a képregényben ennyire mélyen belelestünk volna Ballister háttérsztorijába, de úgy döntöttem, hogy végignézem a filmet, majd újra elolvasom a képregényt, és utána hozok döntést.

Aztán igazam lett! 

A képregényben tényleg nem időzünk ennyit Ballister történetén, és ott már alapból gonoszként jelenik meg, nem pedig úgy, mint a filmbeli énje, aki hősnek indult, aztán véletlenül lett gonosz. A képregényben egy gonosz tudós, nem pedig egy lovag (najóottisazvoltdeabbólnemláttunktúlsokat!). 

Bár azt meg kell hagyni, hogy a kulcsfontosságú dolgokat a film meghagyta, csak csavart rajta egy kicsit.

Amit sajnálok, az az, hogy Nimonának nem az eredeti eredetsztoriját hagyták meg. Mondjuk akkor kimaradt volna a filmben a fő szál, de szerintem az eredetivel is tudtak volna olyan drámai hatást kelteni, mint a filmbelivel.

A filmben és a képregényben a fő szál nagyban különbözik. Elvesznek miatta olyan dolgok, amik értéket adtak Nimona és Ballister kapcsolatához. Jó, a filmben is kapunk egy kis montázst, ahogy szórakoznak ketten, de nem ugyanaz, mint az eredeti történetben.

A történet vége is kicsit más. Ez szintén a filmbeli fő szálra vezethető vissza. 

A humor viszont átjött, amit én nagyon értékelek, mert volt néhány jelenet, ami rendesen megkacagtatott.

Mondjuk értem, hogy miért változtattak ennyi dolgot a filmben, de én azért egy hű adaptációnak jobban örültem volna.

Mint azt mondtam, a lényeges pontok többnyire jelen vannak a filmben is, csak kicsit másképp jutunk el hozzájuk.



Ha ezektől el tudunk tekinteni, akkor a film is nagyon szórakoztató tud lenni, sőt!

Végezetül, a Nimona remek képregény, és film formában is. Őszintén ajánlom, hogy ha tetszett a film, akkor olvasd el a képregényt is, vagy fordítva. Nem fogsz csalódni.